divendres, 2 de juny del 2006

L'AUDITORI, UN PROJECTE IL·LUSIONANT

Enguany es compleixen els primers 125 de vida del Cercle Artístic, la societat més antiga de Ciutadella que ha complert amb el seu objectiu de dotar la nostra ciutat d’un lloc d’encontre cultural. El Cercle Artístic cresqué al costat de l’edifici que sis anys abans s’havia construït sota el projecte de Ramon Cavaller. En poc més de dos anys 1873 – 1875 la Ciutadella de la segona meitat del dinou comptà amb un edifici de proporcions considerables per a la seva època que encaixava amb el seu estil neoclàssic en la Plaça del Born. Aquell era, és, el Teatre des Born.

Com a instal·lació cultural ha viscut moments de gran d’eufòria, les temporades teatrals i de sarsueles de finals del s.XIX i complí a la perfecció amb el seu paper de teatre classista i de prestigi social. Ara, aquella construcció que ens han llegat els nostres besavis, avis... d’aquella societat industrial cal d’una revisió i d’una redefinició del que volem en matèria d’infrastructura cultural per a la Ciutadella del dos mil. Fa alguns anys que lluitem per avançar un dels projectes més ambiciosos per a Ciutadella: l’edificació d’un auditori que compleixi amb les necessitats d’ara i que connecti amb les del futur. Mesos abans de les eleccions municipals de 2003 es convocà un concurs d’idees. Tres anys després només ens resta la promesa i un solar bell mig de Ciutadella en espera d’una política cultural decidida.

Sens dubte, l’edificació de l’Auditori al solar –ara aparcament- que ocupava l’O.A.R., és per a nosaltres un projecte il·lusionant. En el futur ha de ser el vèrtex de la vida cultural de la nostra ciutat, el lloc on es desenvolupin les actuacions musicals, teatrals, projeccions cinematogràfiques, congressos... Un lloc, en definitiva, de referència per a la nostra població.

Només una dada prou il·lustrativa. Un dels premis de teatre més reconeguts a nivell nacional, el Premi Born de Teatre, no tindria ara per ara un lloc on celebrar els seus actes. Creiem que cal treballar per dotar la nostra ciutat d’una imatge moderna i alhora que funcional.
La idea de l’Auditori neix, doncs, d’una necessitat tangible i és quelcom que no s’ha de fer esperar.