dijous, 8 de novembre del 2007

EL XALET SALORD MENÉNDEZ-ARANGO (1935)

Dedicat a Abbi Spurdle, das ist eine grosse Entdeckung, aber wo ist der HausGeist?
I parlant de rareses arquitectòniques el Xalet Salord a Son Blanc n'és una d'elles. Construït el 1935 sota els plànols de l'historiador maonès Hernàndez Sanz, presenta una façana racionalista. Divisió d'opinions. Alguns destaquen la construcció per la seva actualitat, i d'altres la critiquen per la seva lletjor. Sigui el que sigui, el Xalet Salord és el darrer exemple a Ciutadella d'aquella època dels grans industrials.

l seu promotor va ser Josep Manuel Salord de Menéndez-Arango, descendent d'una riquíssima família cubana i ingenier industrial que a les darreries dels anys vint invertí en la posada en marxa d'una fàbrica de calçat. Tan efímera com la seva vida. De cop sobtat, el 1935 morí. Les circumstàncies que envoltaren la mort no estan molt clares, però descartada la presència d'algun fantasma a l'interior del xalet, aquest edifici ha cridar l'atenció a estrangers/res que veuen en ell trets d'una arquitectura urbana coetània a l'europea del moment.
____________________________________
Foto: vista lateral del Xalet Salord. És evident el seu deterior exterior, però el fet que l'obra sigui d'un historiador fa que la seva documentació s'hagi conservat en els arxius de la família Hernandez de Maó.