divendres, 1 d’agost del 2008

OBLIGATS A LA MOCIO DE CENSURA

La sortida dels regidors populars de la disciplina del PP ha obert tot un seguici de reflexions. L'opinió majoritària recolza la idea d'una moció de censura prompta per part de l'oposició, en aquest cas no es tracta que no vulguin fer-la, és que estan obligats a fer-la per un afer de coherència democràtica. Ara per ara, els independents són trànsfugues, i no representen a qui atorgà el seu vot al PP.
PSOE i PSM estan obligats a presentar la moció de censura. Obligats, ja que la fugida dels 8 regidors del PP només té un nom, transfuguisme polític. Antònia Gener, sumida en la política autonòmica aguanta en la disciplina del partit de la mà de na Rosa Estaràs. Els populars es presenten al seu 9è Congrés des Mercadal força dividits.

En el seu moment apostava per un govern d’esquerres en minoria, un govern obligat al diàleg i a fer política. Ara l’actitud dels independents obliga a l’esquerra a actuar de l’única manera que ho pot fer: presentar una moció de censura. És clar que pot tenir un cost polític, però a dia d’avui, Ciutadella és socialista, així que s’ha de fer ús del moment. La impressió que es té des del carrer és que l’ajuntament està esgotat. La seva economia seriosament delmada amb la pèrdua dels ingressos per obra, porat a una situació realment calamitosa. És necessari un canvi, i ja.

La variant que pot prevaldre és la defensada des del PSM, la del desgast. A hores d’ara el desgast és tal que no hi ha res que desgastar.

La política mana actuar, una moció contra els independents que han mogut peça en el seu escac particular i no d’una manera afortunada. És lògic que ho hagin fet d’una manera poc meditada, o és que ja són incapaços d’articular un discurs polític.

(Ciutadella, 1 d’agost de 2008)

2 comentaris:

Unknown ha dit...

Me sap greu però no estic d'acord amb el teu post. Avui una moció de censura és un suïcidi polític. Tu creus que el PSM pot governar amb el suport d'en Triay.
El Psoe pot ser si que no té ni ideologia ni escrúpols, però per altres en política no si val tot.

Joan Martinez Bosch ha dit...

Joan,
Agraesc el teu comentari. Entenc el que vols dir. Es un suïcidi polític si ho entens que has de governar amb en Joan Triay, però ara és hora de buscar equilibris. Es possible aconseguir governar amb una minoria. No en tenc cap dubte. Cal de molta politica en majúscules.
En el que sí discrep amb tu, i en açò et respect, és que el PSOE no tengui ideologia. Aquesta cap de setmana passat vaig tenir la oportunitat de participar de delegat convidat en el seu congrés i vaig poder llegir per primera vegada un programa marc sense retocs. Hi queda molt a fer. Hi ha idees que no les compartiré, i fins i tot hi havia certes reminiscències maoistes en la idea que el que importa no és l'individu sinó la totalitat.
Bé, tornem al tema.
Crec i pens que dos partits polítics d'esquerra han de presentar per higiene política la moció de censura. Estem davant d'un cas de trànsfuguisme massiu. Diuen a la Península que tenim un circ, i així és. Del PSOE i PSM depen que la imatge de Ciutadella sigui una altra.
Si demà es fessin unes eleccions guanyaria l'esquerra. D'açò no en tenc cap dubte. Les coses han canviat molt ràpid, per açò no entenc, jo particularment, quin és el desgat polític que el PSM vol per un equip de govern realment cremat.