dilluns, 30 d’abril del 2007

ÉRDELY: UN CONFLICTE ÈTNIC A LES PORTES D'EUROPA

L'ingrés d'Hongria i Romania a la Unió Europa porta a Europa un vell conflicte fronterer, el que mantenen aquests dos estats per la zona d'Erdely, el mític principat de Transilvània. La minoria magiar a les terres romanes és encara una assignatura pendent des dels temps del final de la Gran Guerra quan les conferències de pau aliades recolzaren la divisió de l'Imperi Autro-hongarès. Així com va ocórrer amb el trencaclosques iugoslau i soviètic (els qual encapçalen les darreres guerres ètniques a Europa, i compte amb un conficte com l'abjasi que encara no s'ha resolt i que ha significat la pèrdua de més de 300.000 habitants a la zona...) el de Romania és una política agressiva cap a les minories lingüístiques, cas de l'alemany desaparegut per sempre de Siebenburgen... Ara per ara el retrocès de l'hongarès a Erdely, el székely, és un tema que sembla no preocupar a la Unió Europea, però el cert és que la neteja ètnica a la zona es fa des de Bucarest d'una manera silenciosa, però sense pausa.

2 comentaris:

supercostica ha dit...

Excuse me, but I think your informations are a bit obsolete; today there's no significant ethnic strife in Transylvania, except maybe in the minds of the few remaining Romanian and Hungarian ultranationalists.

Also the main reason for the departure from Transylvania of nearly all Germans and many Hungarians was not some Romanian policy of discrimination against minorities but the terrible poverty in which communism and especially Ceausescu's rule had brought Romania, the same poverty that drove more than 2 million ethnic Romanians to leave their country after 1990.
(Sorry for replying in English.)

Joan Martinez Bosch ha dit...

Thanks for your information... La veritat és que la situació a Romania, com la de la resta de països de l'est, estarà definida durant molts anys per l'etapa comunista.
De totes maneres, la informació sobre Érdely o Transilvània o Siebenburgen, la modificaré per acostar-nos un poc a la realitat d'aquella zona històrica que un dia tingué en les seves fronteres tres pobles, tres cultures i tres llengües perfectament definides.
I sí, sembla que el tema nodreix a alguns grups ultranacionalistes magiars, però també romanesos.