diumenge, 17 de juny del 2007

... un be, dos gins-amb-llimonada, i un Brondo batlle

Ciutadella. Del nostre corresponsal en plena guerra etílica. Després de tres dies de beure, el dijous cervesa, el divendres vi negre de tres D.O. i dissabte.... clar!!! gin-amb-llimonada, hem esperat que els seus efectes es diluïssin per escriure aquest comentari polític-social-festiu. I és que les festes ja són aquí, al damunt, inexorables, només aquell darrer toc de fabiol, entre llàgrimes d'emoció i de tristesa posarà fi a aquesta setmana que comença avui diumenge amb el be, i que acabarà la matinada del proper dilluns 26.

Així és... i començ per la política ciutadellenca. Ahir, a les 10, Dalt la Sala, amb un gom a gom que només es recorda quan hi ha esdeveniments puntuals, Llorenç Brondo accedia a la seva segona alcaldia. Els parlaments dels quatre partits sonaren iguals i es direccionaren cap el diàleg institucional. Si açò s'aconsegueix la idea del desgast polític i de veure a Ciutadella una moció de censura s'allunya, tot i que es pot donar sempre i quan hi hagi un acord tripartit, cosa que serà, alhora, força complexa, i més ara que el PSM, per coherència, s'ha desmarcat d'un possible accès al poder local. Aquesta idea tan "koherenta", no s'ha aplicat al conjunt de les Illes Balears on si tot va pel camí que porta, veurem prest un Pacte de Progrés-2, i ja sabem que les segones parts mai varen ser bones, però el pitjor és que la primera part no va ser bona.

A Ciutadella el problema consistia en pactar amb la UPCM. A Balears el problema és que un partit regionalista mallorquí pugui determinar un govern que afecta a 4 illes -un país?-.
Què és pitjor? El temps, com sempre, dictarà sentència, encara que ens ensumam el contingut d'aquesta.

Després de quatre discursos unidireccionals, del nomenament de Brondo i de la boda d'un regidor popular, Ciutadella es metamorfosejava. La Vetla des be al carrer General Morera va ser com s'esperava, en un lloc replè a vessar de guals permanents -ostres, vull dir cotxeries-, tot un esclat de gent! Però el millor arribava avui matí amb la sortida des be a la Casa del Caixer Senyor, Lluís d'Olivar i O'Neil. Al so del tambor i el fabiol i amb un ventet, enviat per algún déu misericordiós, la comitiva es posava en camí.
(Foto, Joan Martínez. Llorenç Brondo a la sortida del Palau d'Olivar,17/06/2007)