dijous, 25 d’octubre del 2007

Castella i Lleó : entre esglésies i castells

Villalón de Campos, detall del "rollo de justícia" en un primer pla i rere seu l'església de San Miguel, tot açò en la seva Plaça Major.

Villalba de la Loma. Torre de campanar absenta
Salamanca. Detall de la façana de la Universitat antiga de la ciutat. Fundada el 1254 per Alfons X, encara que la seva façana plateresca és anterior a 1526.


Salamanca. Detall del campanar de la Catedral Nova.

La Alberca. Creu bell mig de la Plaça central. Aquest si que és un poble mega turístic, i com en tots aquests pobles els preus són més a l'estil menorquí, o sigui i després de comprovar que els cortados de 0,80 existien, aquí i a Sepúlveda el preu era d'1 o 1,10 cèntims. Serà que ens veien estrangers? Açò del català sona estrany!



Ciudad Rodrigo. Catedral (s.XII); en la imatge la portalada de les cadenes i la torre del campanar.



Cuenca de Campos. Santa Maria del Castillo (s.XIV). Un bon munt de bones intencions cap aquest poble, però el castell es trobava totalment ensorrat i la seva esglèsia tot i que restaurada als anys setanta estava en un estat de solitud preocupant.

Valladolid. Santa Maria la Antigua (ss. XIV-XV), una d'aquelles barreges del romànic castellà amb reminiscències llombardes.


Salamanca. Convent de San Esteban de los Dominicos a l'estil plateresc salmantí construït entre 1524-1630.


Toro. Heus aquí un dels monuments més interessants, senzills i majestuosos de l'art religiós. La Col·legiata de Toro (ss. XII-XIII). És una mostra del romànic evolucionat amb la influència bizantina en quan al cimborri.

Toro. Torres de l'antic Alcàssar del s X.

Ciudad Rodrigo, última fortalesa castellana abans de passar a Portugal. Al fons la torre de l'homenatge del castell construir en temps d'Enric II de Trastàmara (s. XIV).

Puebla de Sanabria, en plena zona llionesa samorana apareix aquest castell majestuós del s.XV manat a construir pels poderosos Comtes de Benavente.


Sepúlveda. Imatge de l'ajuntament sota les restes del castell de la ciutat segoviana.


Cuéllar, açò és el castell-palau dels Ducs d'Albuquerque (ss. XV-XVI). Llàstima que en aquest poble hi dediquin tan pocs recursos al turista un cop a desembarcat a la placeta dels autobusos. Però, sempre hi trobarem un agent de polícia que ens pot donar una mà d'ajuda.

Medina del Campo, impossible passar per Medina camí de Valladolid i no aturar-se a contemplar i admirar el seu castell. Aquesta és una imatge lateral del Castell de la Mota (s.XV), sota paràmetres del gòtic-mudexar.


Peñafiel. Només hi ha un mot que pugui descriure el castell (ss. XI-XV) on va viure l'infant Juan Manuel: Imponent. Arribarem a aquest poble de Valladsolid allò de les 9 i 30 del matí, i clar tothom dormia, només un bar obert i moltes mirades cap els forasters. Típic. En la foto la vista del castell des del coso, una de les meravelles de l'arquitectura popular castellana.

2 comentaris:

Gloria Álvarez ha dit...

Caram! quina sorpresa, són les meves terres, encara que el meu poble no hi és, però està a prop, segur que com historiador et sona: Madrigal de las Altas Torres, on va nèixa la inefable reina Isabel la "Caòtica" (és una broma que fem els d'allà).

Salutacions i fecilitats pel blog. T'anirè seguint (jo sóc una desertora de la carrera d'Historia).

Anònim ha dit...

ostres, tio...!!!!!
no facis tantes gracietes i posa informació de veritat!!!!
o per lo menos fica les gracietes en un altre paràgaf, i no barrejades amb la informació!!!
`_´