dimecres, 21 de març del 2007

l'Electògraf: els nous grups de pressió: Ciutadella Canvia!

Certament la idea oportuna –abans d’unes eleccions- de constituir un grup d’opinió “Ciutadella Canvia!” és una bona oportunitat de valorar quines són les espectatives d’un determinat grup de persones en relació a tots els temes transversals que afecten la vida político-administrativa de la nostra ciutat. És evident que no tota la societat ciutadellenca s’inclou en aquestes necessitats, i que sempre he esperat que la necessitat privada m’albirés una certa llum entorn al problema de la cultura a la nostra ciutat. A finals del s.XIX es construí l’actual infrastructura cultural, eren altres temps, dominats per persones de la indústria sabatera i l’aristocràcia, però junts feren possible una escena teatral i musical única a Ciutadella, una oferta privada que complia amb les espectatives de la societat del moment. La Ciutadella actual no és aquella Ciutadella; esperem que l’administració pública llanci les idees i sinó es creen aquests grups d’opinió polititzats o no, orquestats o no... Les propostes de Ciutadella Canvia! estan en la boca de tot aquell que ho viu i ho pateix... En quant a les lletres, per exemple, no existeix ni una sola editorial..., i no hi ha ni una sola ajuda –ja sigui en temps socialistes o conservadors, no ens enganyem- per a publicar una obra fora de l’omnipresència de l’una editorial, l’IME, que a més a més depèn del Consell Insular. Els premis literaris són escassos i molt previsibles en quan a les obres guanyadores... El premi de teatre des Born no ha servit per a dinamitzat el teatre, o sigui i millor dit: no hi ha una cultura teatral a la ciutat.

A Ciutadella les coses es fan en petit, fins i tot les maneres d’influir en la política local. Per a les properes eleccions municipals tenim un pastís ample, 3 partits d’esquerra, Fórum (Esquerra de Menorca), PSM (aliat a Catalunya de la conservadora CiU) i el PSOE; un de centre, UCM, un de personal i intransferible, PMQ, creat per atendre els negocis privats del seu fundador i que ha anunciat la seva futura aliança electoral, un de dretes, el PP, i un a la dreta de la dreta, l’UPCM liderat per un senyor que no fa molt feia apologia del franquisme i que era favorable a mantenir l’esquerda social provocada per la Guerra Civil Espanyola (1936-1939). I a aquesta multitud de partits –una mostra molt clara que a Ciutadella tot és diferent a Maó- s’hi sumen altres grups de pressió política fundats en alguns bars –tornem a la política de cafens del Madrid del s.XIX?- que busquen un canvi o l’statu quo a costa d’uns interessos molt particulars.

"Ciutadella Canvia" és una bona iniciativa, per tant, si no està irradiada per cap tendència política i està oberta a millorar l’essència de la ciutat, o sigui la idea d’una ciutat ambiciosa que no es contenta amb una sala multifuncional simple quan pot aspirar a una arquitectura agosarada que a més a més impliqui la funcionalitat de la construcció, que aspira a tenir la millor ensenyança... etc.
(seguirem)